Ladataan...

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Puuttuko sivuiltamme mielestäsi jokin olennainen tieto? Laita meille viestiä osoitteeseen info@olka.fi ja kerro mitä tietoa et sivuiltamme löytänyt. Laajennamme osiota mielellämme asiakkaidemme mieltä askarruttavilla kysymyksillä ja vastauksilla.

Rakentamiseen littyvät kysymykset


Millainen maksuaikataulu liittymisessä on?
Liittymätilauksen voi maksaa joko yhdessä tai kolmessa osassa. Lisäksi olemme neuvotelleet Oulun Osuuspankin kanssa liittymimaksua varten erillisen lainatarjouksen, jossa asukas voi itse sopia haluamansa maksuaikataulun pankin kanssa.

Liittymismaksu yhdessä erässä:

 • lasku lähetetään rakennustöiden käynnistyessä
 • Liittymismaksun maksaminen kolmessa erässä:

 • 1. erä – 50%, lasku lähetetään rakennustöiden käynnistyessä
 • 2. erä – 25%, lasku lähetetään, kun valokuitu oin tuotu tontille
 • 3. erä – 25%, lasku lähetetään, kun liittymä on valmis
 • Osuuskunnan jäsenmaksu maksetaan 1. erän yhteydessä.

  Kun OLKA vahvistaa verkon rakentamisen kotiinne, liittymäsopimus palautetaan allekirjoitettuna ja skannattuna sähköpostilla.


  Kuka tekee tontilla tehtävät työt
  Työt tekee urakoitsija, joka sopii kuitu- ja kaivureitin asukkaan kanssa etukäteen. Jos tontilla on arvokkaita istutuksia, kaivun voi tehdä myös itse. Kuitukaapeli on hyvä kaivaa tontilla ainakin 40 cm syvyyteen ja sijoittaa suojaputkeen tai 70 cm syvyyteen, jolloin suojaputki ei ole välttämätön.

  Kuinka toimia, jos haluan pelkän kuituvarauksen
  Täytä tilauslomake ja merkitse lisätietoihin tieto siitä, että kyseessä on kuituvaraus, eikä tontilla tehtäviä töitä tarvita. Tontilla tehtävät työt sovitaan myöhemmin erikseen alan ammattilaisten kanssa. Kuitukaapelia on hyvä jättää tontille vähintään 25-30 metriä, jotta kaapelissa on riittävästi varaa siirtää se oikeaan paikkaan.

  Miten syvälle maahan kaapeli kaivetaan?

  Runkokaapeli asennetaan 70 cm syvyyteen, mutta omalla tontilla minimisyvyys on 30 cm. Koska kuitukaapelin korjaaminen mahdollisissa vauriotilainteissa on aikaavievää ja kallista, voi kuitukaapelin asentaa suojaputken sisälle. Putkeksi käy hyvin 50 mm kova muoviputki.

  Kaivantoon noin 20 cm kuitukaapelin yläpuolella laitetaan syytä laittaa myös muovinen varoitusnauha.


  Miten vien kaapelin sisälle?

  Varmista ennen töiden aloittamista OLKAn yhteyshenkilöltä tai asentajalta juuri sinun kohdettasi koskevat ohjeet kaapelin sisäänvientiä varten.

  Kaapelin läpivienti voidaan suorittaa olemassa olevia läpivientejä hyödyntäen tai poraamalla reikä seinärakenteiden läpi. Reiän voi myöhemmin täyttää polyuretaanilla. Kannattaa huomioida, että kaapelia tulee käsitellä varoen (sitä ei saa esimerkiksi taivuttaa liian jyrkästi) ja kulmiin pitää jättää lenkki. Läpiviennit suositellaan tehtäväksi viistoon, noin 45 asteen kulmaan.

  Älä lyhennä/katkaise itse kaapelia, vaikka sitä olisi tullut liikaa äläkä täytä läpivientireikää vielä. Ylijäämäkaapeli työnnetään takaisin ulos ja maan sisään. Jonkin verran ylimääräistä tarvitaan myös hitsausvaiheessa (n. 3 m), siksikään kaapelia ei kannata itse lyhentää.

  Kuituprojektien yhteydessä on usein tarjolla myös palvelu, jossa kaikki tontilla ja talossa tapahtuvat työt (poislukien hitsaus) tehdään asiakkaan puolesta. OLKA yhteyshenkilösi osaa kertoa tästä tarkemmin.


  Kustannukset


  Saako liittymän halvemmalla myöhemmin, kun verkko on jo rakennettu?
  Osuuskunnassa on tehty periaatepäätös, että myöhemmin liittyviltä veloitetaan vähintään sama maksu kuin nyt liittyviltä. Todellisuudessa hinta on kuitenkin todennäköisesti selvästi korkeampi, jos/kun yhtä liittyjää varten pitää paikalle tehdä suunnitelmat, hakea luvat, tuoda kaivinkone, tilata tarvikkeet ja verkon päättelytyöt. Tilaaminen heti kun mahdollista kannattaa sillä hinta voi myöhemmin olla helposti moninkertainen. Valokuituliittymä kannattaa tilata myös rakentamattomille tonteille, valokuituvalmius nostaa tontin arvoa ja palvelumaksuja aletaan maksaa kuitenkin vasta, kun liittymä otetaan käyttöön.

  Mitä muita kuluja minulle tulee liittymismaksun lisäksi?
  Kuituverkon liittymismaksu kattaa valokuiturunkoverkon rakentamisen tontille. Osakkaan vastuulla on kuitukaapelin tuominen kiinteistön sisälle. Tontin alueella tehtävät työt voi joko tilata urakoitsijalta (oikeuttaa kotitalousvähennykseen) tai tehdä itse pienellä vaivalla. Ostopalveluna tontilla tehtävät työt ja kaapelin hitsaus maksavat 250 € ja sisältäen kuitumuuntimen (päätelaitteen). Noin 150 € lisähintaan on saatavana päätelaite, jossa on myös WLAN-tukiasema ja 4-porttinen reititin.

  Osuuskunnan jäseniksi liittyvien tulee maksaa osuusmaksu, jonka suuruus on 100 €. IPTV-palveluiden käyttöönottoa varten tarvittava Viihdeboksi maksaa 149€, mutta usein OLKAn asiakkaille on tarjolla kampanjoita, jolloin laitteen saa huomattavasti edullisemmin.


  Tekniikka


  Kuinka nopea valokuituverkko on?

  Valokuidun tiedonsiirtokapasiteetti on käytännössä rajaton. Nyt verkko rakennetaan 1 Gbps eli 1000 Mbps nopeudella eli liittymän nopeus voidaan kymmenkertaistaa nykyisestä ilman minkäänlaisia muutostöitä. Tätä suurempia nopeuksia varten kotiisi tuleva kuitupäätelaite ja keskuksessa oleva kytkin päivitetään. Muita muutoksia kytkentöihin tai kaapelointiin ei tarvita. Nopeuden päivittäminen tulevaisuudessa käy siis hyvin helposti.

  Minulla on vanha asunto – mitä kaikkea minun pitää ottaa huomioon?

  Kuitu tuodaan asunnossa osakkaan itse valitsemaan paikkaan. Kuitupäätelaite vaatii sähköpistokkeen lisäksi lämpimän ja kuivan sijoituspaikan. Varmista liittymää tilatessasi päätelaitteen vaatima tila ja huomioithan esteettömän pääsyn asennusta ajatellen.
  Asunnon sisällä voidaan rakentaa huippunopea sisäverkko lukuisilla eri tavoilla riippumatta asunnon iästä tai kunnosta. Esittelemme seuraavassa yleisimmät vaihtoehdot. IPTV-palvelun käyttämiseen tarvitaan kiinteä yhteys, joten kuitukotelo ja päätelaite on usein hyvä sijoittaa TV-laitteen lähelle.

  1. Langaton verkko
  – Langaton WLAN-verkko on helppo ja edullinen tapa toteuttaa asunnon sisäverkko
  esimerkiksi kannettavan tietokoneen käyttöä varten. Langattoman verkon hyötynä on se, ettei kaapeleita tarvita lainkaan. Langattoman haittana puolestaan on se, että paksut kiviseinät tai takat heikentävät signaalia. Nykyaikaisten langattomien verkkojen huippunopeus on yli 100 Mbps, joten saat palvelun koko nopeuden käyttöön myös hyvillä langattomilla laitteilla.
  – Langattoman verkon laitteiston hinta on 50 – 150 €.

  2. Ethernet-tietoliikennekaapelointi
  – Yksi mahdollisuus on rakentaa asunnon sisälle tietoliikenneverkko. Verkon voi rakentaa joko korvaamalla nykyiset puhelinkaapelit tai hyödyntämällä vapaita suojaputkia. Cat6e-tietoliikennekaapelointi mahdollistaa jopa 10 Gbps nopeuden.
  – Tietoliikennekaapeloinnin voi rakentaa suhteellisen helposti myös itse. Tarvikkeiden
  hinta on noin 30 – 50 € / huone.
  – Yhtä yleispätevää ohjetta yksittäisen kiinteistön sisäverkon rakentamiseen ei voida antaa. Edellä esiteltyjä tekniikoita voidaan helposti yhdistellä toisiinsa. Edellä on esitelty vain yleisimmät eri vaihtoehdot, muitakin vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti. Varmaa on kuitenkin se, että valokuituyhteyttä hyödyntävä nopea sisäverkko on mahdollista toteuttaa varsin helposti ja edullisesti jokaiseen kiinteistöön.


  Montako julkista IP-osoitetta osakkaalle tulee?

  Sopimuksen mukaisesti asiakkaalle tarjotaan vähintään yksi julkinen dynaaminen IPv4-osoite.

  Onko mahdollisuutta kiinteään IP-osoitteeseen?

  Osuuskunta ei tarjoa kiinteitä IP-osoitteita. Nämä osakkaiden pitää tarvittaessa tilata operaattorilta (esimerkiksi Netplazalta).

  Yhteyteni on hidas, missä vika?

  Valokuituliittymän nopeus on niin suuri, että kaikki laitteet eivät siihen pysty ja lisäksi laitteiden epäedullinen sijoittelu tai suorituskyvyltään riittämättömät komponentit saattavat hidastaa yhteysnopeutta. Nopeustestaamiseen liittyvään problematiikkaan kannattaa perehtyä täällä.

  Ensiapuna laitteiden uudelleen käynnistämisen jälkeen kannattaa kokeilla seuraavia:
  1. Tarkista päivitykset: laitteen tai ohjelmistojen toiminnallisuus kärsii, jos päivitykset eivät ole ajantasalla.
  2. Kytke laite suoraan kuitukytkimeen tai -muuntimeen. WLAN:n verkkossa liikenne voi olla ruuhkautunut tai laitteiden sijainnista riippuen nopeus voi jäädä paljonkin todellista pienemmäksi.
  3. Käytettävällä selaimella voi olla vaikutusta toimintojen nopeuteen tai nopeustestin tulokseen. Testausta kannattaakin kokeilla useilla selaimella. (esim. Internet Explorer tai Google Chrome).
  4. Nopeuden testaamiseen kannattaa käyttää osoitteesta http://www.speedtest.net löytyvää testisivua (vaatii Flashin). Testin pitäisi hakea automaattisesti lähin testipalvelin, eli Oulu / Netplaza.
  5. Käyttäkää riittävän tehokasta laitetta, esimerkiksi vanhemmat PC:t eivät välttämättä pysty suuriin tiedonsiirtonopeuksiin. Etenkin vanhemmissa laitteeissa voi olla vain 100- megainen verkkosovitin, joten käytännössä edes tuohon nopeuteen ei tällaisella laitteella päästä.

  Mikäli yhteysnopeus ei edelleenkään ole vähintään 100 Mbps, kannattaa ottaa yhteyttä asiakastukeen.


  Operaattorit ja palvelut


  Kuka tuottaa palvelut OLKAn verkkoon?

  Operaattorina OLKAn verkossa toimii oululainen Netplaza Oy, joka on Suomen johtava palveluntarjoaja valokuituverkoille. OLKAn verkko on avoin myös muille operaattoreille, jos nämä haluavat tarjota palveluja verkossa. Ole tästä yhteydessä omaan operaattoriisi.

  Mikä on palvelujen laskutukausi? Miten voin maksaa laskuni?

  Palvelut laskutetaan kahden kuukauden välein ennakkoon. Laskun voi maksaa joko e-laskuna tai paperilaskuna (laskutuslisä 1,90 € / lasku). Sähköpostilaskutusmahdollisuus on tulossa loppuvuonna 2017.

  Meillä on jo määräaikainen sopimus nettiliittymästä, voiko liittymistä lykätä?

  Liittymä kytketään käyttöön osakkaan haluamassa aikataulussa. Sitä ennen liittymästä ei peritä palvelumaksua. Kuitukaapeli kannattaa siis tilata ja kytkeä heti, kun se on mahdollista, sillä silloin hinta on edullisimmillaan. Verkon käyttäjäksi voit liittyä, kun edellinen sopimus päättyy.

  Mitkä ovat lähtevän sähköpostin asetukset?

  Palvelin: posti.talonetti.fi
  Suojaamaton yhteys: portti 25
  Suojattu (TLS) yhteys: portti 25
  Tarkemmin aiheesta voit lukea Netplazan ohjeista seutuverkkoasiakkaille.