Ladataan...

Miten kuitu alueelleni?

Miten kuitu alueelleni?

Eikö alueellasi ole tarjolla tarpeitasi vastaavia laajakaistayhteyksiä? Ei huolta! Alla olevasta kuvauksesta löydät myös ohjeet, joilla pääsee kuituverkkoprojektissa alkuun.

1. Ilmoita kiinnostuksestasi
OLKAn verkkoa laajennetaan kysynnän ja kiinnostuksen perusteella. Helpoin tapa kertoa kiinnostuksesta valokuituverkkoa kohtaan on käydä lisäämässä tiedot Kiinnostuneetlistalle ja laittaa sähköpostia osoitteeseen info@olka.fi.

2. Kerro muillekin valokuidusta
Alueellisissa valokuiturakentamishankkeissa paikallisten aktiivisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Käytännössä paikalliset aktiivit toimivat OLKAn tuella kontakteina, innostajina ja informaattoreina alueen muiden asukkaiden suuntaan. Hyviä tapoja herättää keskustelua ja kiinnostusta valokuitua ja kyläverkkoja kohtaan on esimerkiksi hyödyntää alueen asukkaiden käyttämiä somekanavia (esimerkiksi FB-ryhmät) tai jakaa esitteitä suoraan postilaatikoihin. Olemme koko ajan mukana prosessissa ja meillä on valmiita materiaaleja ja esitepohjia, joita voidaan hyödyntää asukastiedottamisessa.

3. Kaikki kuulolle kyläiltaan
Kun kiinnostus valokuitua kohtaan on herätetty, olemme järjestäneet kyläiltoja, joihin olemme tulleet kertomaan tarkemmin valokuidusta ja valokuiturakentamisen eri vaiheista ja muista valokuituliittymän hankkimiseen liittyvistä asioista. Hyviä paikkoja kyläiltojen järjestämiseen ovat kylätalot, asukastuvat, koulut tai muut alueen ihmisille tutut kokoontumispaikat.

Kun kiinnostusta on riittävästi, voidaan aloittaa liittymäsopimusten kerääminen. Mitä enemmän sitoutuneisuutta löytyy, sitä todennäköisempää on, että verkko on mahdollista toteuttaa.

HUOM. Jos olet järjestämässä tai asuinalueellasi järjestetään asukastilaisuuksia, tulemme mielellämme suoraankin puhumaan valokuidusta ja kertomaan toiminnastamme. Kutsuja voi laittaa osoitteeseen info@olka.fi.

4. Suunnittelu-, lupa- ja rahoitusprosessit
Meiltä OLKAsta löytyy kokemusta sekä hyvät verkostot kuituverkon suunnittelu-, rahoitus- ja lupaprosessien suorittamiseen. Yleensä yllämainitut prosessit laitetaan aktiivisesti vireille, kun erilaisten tiedottamistoimenpiteiden ansiosta tietyltä alueelta on saatu tarpeeksi sitoutuneita liittymän tilaajia, mutta tilanne ja aikataulut katsotaan jokaisen kyläverkkokohteen kohdalla erikseen.

Viranomaisilta haettavien lupien ja päätösten pitkiinkin käsittelyaikoihin kannattaa kuiturakennusprojektissa varautua, sillä niissä saattaa kestää useita viikkoja, ellei jopa kuukausia, hakemustilanteista riippuen.

5. Kaivu- ja asennustyöt
Kyläverkkohankkeet rytmittyvät tyypillisesti siten, että suunnittelutöitä sekä viranomaisille toimitettavia lupa- ja rahoitushakemuksia tehdään talvikaudella ja kaivutyöt suoritetaan kesäkaudella. Käytännössä kaivutyöt voidaan aloittaa keväällä heti roudan sulettua ja maanpäällisiä ulkoasennustöitä voidaan tehdä vielä pienillä pakkasillakin. Kovat pakkasjaksot yleensä tauottavat verkonrakennusprojekteja, sillä esimerkiksi kuitujen hitsaus ei näissä olosuhteissa onnistu ilman hyviä, lämpöeristettyjä suojaratkaisuja.

Rakennusten sisälle asennettavien päätelaitteiden asennukset kannattaa suunnitella niin, että sisäasennustyöt ovat valmiit ennen kuin kuitu tuodaan omalle tontille. Kuitujen kaivureitit tontilla suunnitellaan aina yhdessä asiakkaan kanssa.