Ladataan...

Ehtymätön yhteys

Ehtymätön yhteys

Miltä kuulostaisi puhelin, joka täyttäisi kaikki sille asetetut vaatimukset 20 vuoden päästä?

Entä auto, joka toimisi 20 vuoden päästä yhtä hyvin kuin silloin, kun se on luovutettu uutena ensimmäiselle tyytyväiselle omistajalleen?

Utopialta.

Siltähän se kuulostaa.

Autoharrastajien mielipiteitä lukuun ottamatta, 20 vuotta vanha auto edustaa auttamattomasti vanhentunutta teknologiaa ja se on matkansa aikana joutunut läpikäymään lukemattomia huoltoja ja korjauksia. Ja puhelimet, ne vanhenevat muutamassa vuodessa. Harvalla on käytössä enää puhelimia, jotka on ostettu viimeisen 5 vuoden aikana – kymmenestä tai kahdestakymmenestä vuodesta puhumattakaan. Pöytälaatikoista näitä mobiilin teknologian aarteita varmasti vielä löytyy, mutta normaaliin käyttöön niistä ei enää ole.

Mitä jos lupaisin sinulle internetyhteyden, jonka avulla sinun ei tarvitsisi enää kärsiä yhteysogelmista? Yhteyden, joka on aina tarvetta nopeampi, luotettava ja toimintavarma. Ja lisäksi saisit kaistaa käyttöösi vähintään sen verran kuin sinulle on luvattu. Ei vain hetkellisesti, kun suurin osa muista käyttäjistä nukkuu tai on töissä, vaan aina. Siis myös silloin, kun kaikki muutkin haluavat käyttää nettiä, katsoa Suomen pelin huippuhetkiä tai jännittää vaikka paikallisen suosikkiurheilujoukkueen menestystä. Siis aina.

Valokuidun kapasiteetti nykyisillä teknisillä ratkaisuilla riittää ainakin 50 vuodeksi. Valokuidussa nykyisellään 100 / 100 Mbps –yhteydet ovat arkipäivää ja nykyisellään verkosta voidaan asiakkaille jakaa 1 Gbps –yhteyksiä. Tämä siis tarkoittaa, että verkko kykenee liikuttamaan 1 000 000 000 bittiä sekunnissa. Pienillä verkkoinfraan tehtävillä päivityksillä samassa verkossa on mahdollista jo nykyisellään tarjota kaupallisesti 100 Gbps –yhteyksiä, mutta todellisuudessa vain taivas on rajana.

Tutkijat ovat sanoneet, että maailma tulee seuraavien 20 vuoden aikana muuttumaan enemmän kuin 200 viime vuoden aikana. Valokuidulle luvataan, että se vastaa internetyhteydelle asetettaviin vaatimuksiin ainakin seuraavat 50 vuotta. Tätä kyvykkyyden määrää on hankala käsittää, koska emme tiedä mitä tulevaisuus meille tuo tullessaan ja muutoksen nopeus on häkellyttävä. Taaksepäin katsottuna tilanne selkeytyy.

Katso hetki ympärillesi ja laske kuinka moni käytössäsi olevista teknologista ratkaisuista on 50 vuoden takaa. Olen varma, että näiden asioiden kanssa ei tarvitse laskea kovinkaan pitkään.

Valokuidun kapasiteetti riittää ainakin 50 vuodeksi. Siksi valokuitu on ylivertainen ratkaisu.

Heidi Romppainen
Projektipäällikkö
Verkko-osuuskunta Oulunseudun Laajakaista

Vastaa