Ladataan...

OLKA rakentaa valokuituverkon Jääliin

OLKA rakentaa valokuituverkon Jääliin

Verkko-osuuskunta Oulunseudun Laajakaista tuo huippunopeat valokuituyhteydet Jääliin. Verkon rakennustyöt käynnistyvät alueella syyskuussa. Valokuitu varmistaa muun muassa sen, että alueen kodit ovat valmiita 5G:n tulemiseen. Jatkuvasti kasvavat tiedonsiirtotarpeet voidaan tyydyttää tulevina vuosikymmeninä vain valokuidun avulla.

”Kyseessä on OLKAn ja jääliläisten kannalta todella merkittävä hanke”, OLKAn hallituksen puheenjohtaja Tommi Linna kertoo. ”Valokuituverkko on investointi alueen perusinfrastruktuuriin, jolla varmistetaan Jäälin alueen asukkaille toimivat tietoliikenneyhteydet tuleviksi vuosikymmeniksi.”

Kyseessä on lähes miljoonan euron investointi, jonka kokonaistoteutuksesta vastaa TLT Connection Oy. Hankkeen aikataulu on tiivis, sillä verkon ensimmäinen vaihe valmistuu tammikuun 2018 loppuun mennessä. Hanke toteutetaan täysin yksityisellä rahoituksella.

”Julkista tukea maksetaan haja-asutusalueiden verkkohankkeisiin. Jääli, kuten myös muut kaupunkien taajamat, ovat jäämässä paitsioon valokuidun rakentamisen suhteen, sillä perinteiset toimijat ovat haluttomia tekemään kalliita investointeja ja puhuvat langattomista yhteyksistä. Niiden kapasiteetti ei kuitenkaan riitä alati kasvavan tarpeen tyydyttämiseen”, Linna tietää.

Jäälin reilusta parista tuhannesta kotitaloudesta tavoitellaan noin 500 liittyjää. Liittymishinta omakotitaloille on 1900 euroa.

”Olemme kouluttaneet paikallisia kuituaktiiveja, jotka käyvät jakamassa tietoa ovelta ovelle. Ihmiset ovat ottaneet hankkeen erittäin hyvin vastaan. Liittymämyynti on vasta alkanut, mutta tilauksia on jo kymmeniä”, OLKAn projektipäällikkö Heidi Romppainen iloitsee.

Lisätiedot:
Tommi Linna 044 5577 555 tommi.linna@olka.fi
Heidi Romppainen 040 543 0948 heidi.romppainen@olka.fi
Kaarlo Nurmiranta 040 500 6805 kaarlo.nurmiranta@pp.inet.fi

4 thoughts on “OLKA rakentaa valokuituverkon Jääliin

 1. Moi. Tuli sp missä sanottiin että pitäisi lähettää skannatut sopimuskaavakkeet 3.7. mennessä.
  Meillä on tilanne vielä auki ja olemme pois laitteistojen äärestä 10.7.2017 saakka.
  Koska tuo 1900€ pitää olla maksettuna?
  Ja mikä on lisäksi osuuskunnan maksuosuus? Tuleeko vuosimaksun?
  Mitä siirto ja remontti kuluja tulee vielä päälle?
  Miten käy nykyisen kaapeliliittymän kanssa?
  Miten siirretään tv-palvelu tuohon valokuituun?
  Asentavatko valokuitu asentajat samaan 1900€:n hintaan nykyiset tietotekniikka laitteet valokuituun siten että yhteydet toimivat?
  Kuka siivoaa asennuksen aikana tulleet sotkut pois?
  Pitääkö maksaa erillinen käyttöönottokoulutus?
  Saammeko valokuidun mukaan jos muutamme pois osoitteesta?
  Olemme liikuntarajoitteisija vanhuksia molemmat ja kykymme aktiiviseen siivoamiseen ovat rajalliset.

 2. Hmmm,

  Mielenkiintoista hintaa halutaan vaikka 5G on tulossa??
  1900€/omakotitalo ja 2500€ rivitalo??

  Limingassa maksaa liittyminen ensimmäisenä vuonna 100€, toisena vuonna 300 ja sen jälkeen 1100€ ilman päätelaitetta..

  -jari

  1. 5G-verkon saaminen kuluttajakäyttöön on vielä useamman vuoden päässä. Tämä koskee varsinkin pientaloalueita, jonka yhteydet ovat tällä hetkellä kupariverkon varassa. 5G vaatii toimiakseen kuituyhteydet tukiasemilleen. Pienellä käyttäjätiheydellä operaattoreilla tulee olemaan suuria haasteita näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Ellei tukipolitiikkaan tule rajuja muutoksia, ei 5G verkko tule koskaan ulottumaan vanhoille pientaloalueille, jossa kuituyhteyksiä ei ole jonkun toimesta toteutettu.

   Hinnotteluun vaikuttaa suuressa määrin julkisen tuen määrä. Iso osa Limingan verkon rakennettavasta alueesta kuuluu maaseutumaisten alueiden tukien piiriin. Jäälin alueelle taas julkista tukea ei ole saatavissa lainkaan. Kiinnittäisin myös huomiota kuukausihinnoitteluun. 10 EUR/kk ei nopeasti ajatellen kuulosta paljolta, mutta kääntää hinnan vuosien mittaan paljon omarahoitteista rakentamista kalliimmaksi.

   Nuo Limingan hinnoitteluissa mainitut lisämaksut 18kk aikana käyttöön ottamattomista liittymistä kertovat paljon rakentamisen kustannuksista. Rakentaminen näyttää siis maksavan 2500 EUR eikä suinkaan 100 tai 1100 EUR. Kustannukset katetaan joko liittymismaksulla tai pitkän ajan kuluessa kuukausimaksuilla. OLKAn periaate on kehittää ja ylläpitää verkkoa ilman ulkopuolista rahoitusta ja pitää näin huoli siitä, että kuukausimaksut ovat jatkossakin markkinoiden edullisimmat.

 3. 2500 euron kustannukset ovat Lakeudella kuten Limingassa, ja Tyrnävällä varmaankin lähellä todellisia kuluja kaapeloinnista. Jos sitoudut v.2017 aikana mukaan hankkeeseen, saat kuidun kotiin sisälle asti käyttövalmiina 100 euron kiinteällä maksulla (päätelaite ainoa lisähankintasi noin 150 euroa). Jos et ota käyttöön kuituyhteyttä, joudut maksamaan kotiisi vedetyn maksun. Se on ihan järkeenkäypä asia.

  Kuukausimaksuksi on laskettu noin 40 euroa. Tarkkaa hintaa ei ole tiedossa kun ei ole vielä tehty sopimuksia minkään operaattorin kanssa. Jos joku operaattori lupaa jonnekin 10 euron kuukausimaksulla en epäile yhtään, etteikö samaan hintaan tulisi Lakeudellekin. Enkä jaksa uskoa minkään operaattorin kyllä kympillä antavan muuta kuin ehkä vuodeksi pariksi asiakkaiden keräämiseksi.

  Huomioon on otettava myös se, millainen kuitu alueelle vedetään. Operaattorit jos vetävät niin vetävät helposti lähinnä omien asiakkaidensa tarpeeseen mitoitetut kuidut joiden kapasiteetti on aika rajoitettu kun tulee paljon kuidun käyttäjiä. Lakeuden hankkeessa kuitujen mitoitus tehdään moninkertaiseksi jotta kapasiteettia riittää kaikille ja tulevaisuuteenkin.

  Ilmoittauduin heti ensimmäisten satojen joukossa Lakeuden kuidun tulevaksi käyttäjäksi.

Vastaa